Gåsfond
Jag har världens bästa jobb och chef! Efter gåsamiddagen så skulle ju resterna av gåsarna (det är roligare att säga gåsarna än gässen) kastas så jag frågade om jag fick ta hem några delar och koka fond på och det fick jag. Ni har väl inte missat att Per Morberg är min husgud?! ;)
Så idag har jag kokat fond hela dagen. Den är kokad på vedspisen! Jag började vid 12 ungefär med att få igång elden i spisen och sen var det bara att koka upp fonden och hålla koll på spisen. Vid kl 23 ungefär så tog jag bort den från spisen och ska strax hälla upp den i ispåsar och frysa in.
Det kändes lite häftigt att koka den på vedspisen, lite old school och lite mysigt. Det blev otorligt varmt i köket, men det var det värt. Fattades bara den enorma gjutjärnsgrytan. Det var en speciell känsla att få gå ut och hämta ved och sen stoppa in det i spisen.
Gås, morot, lök, purjo, rotselleri, vatten, strax efter kl 12
Old school och kokar på vedspisen
Mycket vackert med timjan och rosmarin
Lagerblad och vitpepparkorn. BEAUTIFUL!
Bara nerkoket kvar
Ungefär 11 timmar senare...
Nu ska det bara frysas in. Smakar underbart.
SOVGOTT
PUSS
Gåsamiddag
Rensningen var inte så svår, det var bara att dra ut påsen som levern, hjärtat, halsen och magen låg i och så var det bara att pilla ur allt fett. Jag skojar inte när jag säger att det var enormt mycket fett, alltså en fettklump i handstorlek fick jag ur varje gås.
Sen var det ju kryddningen och fyllningen att göra och så var det bara att sy ihop den och vira ihop benen.
50 kg gås
Fyllda med äpplen och katrinplommon, kryddade med salt, peppar och timjan
Dessa skönheter är gjorda med kärlek! Oj vad kärlek de fick av mig!
Riktiga skönheter!
Smakade helt fantastiskt gott!
"Det är sinnessjukt vilken mat vi lagar"
Till förrätt ville sällskapet ha Svartsoppa, ni vet soppa på blod... jag var ju tvungen att smaka bara för att chansen fanns, och nu vet jag att jag inte behöver äta det igen. Det var verkligen inte gott. Grynig i konsistensen och så växte det i munnen. Nej fy, men nu har jag provat. Till dessert hade dom äppelpaj och den blev minst en miljon gånger godare.
Det är ett jäkla pill med allt som ska göras till en gåsamiddag, men jag blev faktiskt sugen på att göra en själv hemma någon gång. Bara gåsen då förstås. Jag är sjukt nöjd med hur mina gåsar (gäss) smakde. Det måste bero på all den kärlek jag gav dom! ;)
Vill ni ha en servett?
PUSS
Den stora matresan
"Mamma och pappa är ju hemma, de kan ju laga mat istället och så slipper jag ju en massa disk..." Hallå! Så kan jag ju inte tänka. Det är ju hur kul som helst att laga mat, och "allt jag gör blir ju bra" för att citera Per Morberg. Jag kan ju. GÖR!
På jobbet hade vi gåsamiddag i fredags. Jag jobbade med 50 kg gås hela torsdagseftermiddagen. Men ojojoj vad goda dom blev! Tänkte slänga upp lite bilder, men dom ligger kvar i mobilen, så det får bli imorn eller senare dom kommer upp. Hihi
PUSS så länge