Gåsfond

Jag har världens bästa jobb och chef! Efter gåsamiddagen så skulle ju resterna av gåsarna (det är roligare att säga gåsarna än gässen) kastas så jag frågade om jag fick ta hem några delar och koka fond på och det fick jag. Ni har väl inte missat att Per Morberg är min husgud?! ;)  

Så idag har jag kokat fond hela dagen. Den är kokad på vedspisen! Jag började vid 12 ungefär med att få igång elden i spisen och sen var det bara att koka upp fonden och hålla koll på spisen. Vid kl 23 ungefär så tog jag bort den från spisen och ska strax hälla upp den i ispåsar och frysa in. 

Det kändes lite häftigt att koka den på vedspisen, lite old school och lite mysigt. Det blev otorligt varmt i köket, men det var det värt. Fattades bara den enorma gjutjärnsgrytan. Det var en speciell känsla att få gå ut och hämta ved och sen stoppa in det i spisen. 


Gås, morot, lök, purjo, rotselleri, vatten, strax efter kl 12


Old school och kokar på vedspisen


Mycket vackert med timjan och rosmarin


Lagerblad och vitpepparkorn. BEAUTIFUL!


Bara nerkoket kvar


Ungefär 11 timmar senare...

Nu ska det bara frysas in. Smakar underbart. 

SOVGOTT
PUSS
  

Gåsamiddag

I fredags hade vi gåsamiddag-beställning på jobbet. Så hela torsdagseftermiddagen jobbade jag för första gången med gås. Det enda jobbiga med det var att jag missade det näst viktigaste, ugnen. Jag hade annat inbokat på kvällen så jag misade det sista. Men det viktigaste, rensningen och kryddningen hann jag med.

Rensningen var inte så svår, det var bara att dra ut påsen som levern, hjärtat, halsen och magen låg i och så var det bara att pilla ur allt fett. Jag skojar inte när jag säger att det var enormt mycket fett, alltså en fettklump i handstorlek fick jag ur varje gås.

Sen var det ju kryddningen och fyllningen att göra och så var det bara att sy ihop den och vira ihop benen.


50 kg gås


Fyllda med äpplen och katrinplommon, kryddade med salt, peppar och timjan


Dessa skönheter är gjorda med kärlek! Oj vad kärlek de fick av mig!


Riktiga skönheter!


Smakade helt fantastiskt gott!

"Det är sinnessjukt vilken mat vi lagar"

Till förrätt ville sällskapet ha Svartsoppa, ni vet soppa på blod... jag var ju tvungen att smaka bara för att chansen fanns, och nu vet jag att jag inte behöver äta det igen. Det var verkligen inte gott. Grynig i konsistensen och så växte det i munnen. Nej fy, men nu har jag provat. Till dessert hade dom äppelpaj och den blev minst en miljon gånger godare.

Det är ett jäkla pill med allt som ska göras till en gåsamiddag, men jag blev faktiskt sugen på att göra en själv hemma någon gång. Bara gåsen då förstås. Jag är sjukt nöjd med hur mina gåsar (gäss) smakde. Det måste bero på all den kärlek jag gav dom! ;)

Vill ni ha en servett?
PUSS

Den stora matresan

Nu kikar Per Morberg in i min blogg igen. Ni har väl inte missat Den Stora Matresan? Underbar serie. Mat och lite historia och den svenska matkulturen. Jag blir alltid lika sugen på att laga mat när jag har sett hans program. Frågan är bara varför jag inte gör det?! jag blir liksom jättepeppad och sugen, men tydligen inte tillräckligt för att jag ska göra det. Eller så är jag bara bekväm och lat, jag orkar inte helt enkelt.

"Mamma och pappa är ju hemma, de kan ju laga mat istället och så slipper jag ju en massa disk..." Hallå! Så kan jag ju inte tänka. Det är ju hur kul som helst att laga mat, och "allt jag gör blir ju bra" för att citera Per Morberg. Jag kan ju. GÖR!

På jobbet hade vi gåsamiddag i fredags. Jag jobbade med 50 kg gås hela torsdagseftermiddagen. Men ojojoj vad goda dom blev! Tänkte slänga upp lite bilder, men dom ligger kvar i mobilen, så det får bli imorn eller senare dom kommer upp. Hihi

PUSS så länge

DoktorDeo

Give me a smile

RSS 2.0